Aktualnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, z czego składa się ich posiłek. To niezwykle pozytywne zjawisko, oznaczające wzrost świadomości żywieniowej. Warto jednak pamiętać o sezonowości składników, z których komponowane są posiłki. Ich wybór niesie ze sobą szereg zalet zarówno zdrowotnych, jak i środowiskowych. Diety, w których można je znaleźć, są przygotowywane przez firmy cateringowe.
Dieta pudełkowa – co to takiego?
Dieta pudełkowa zwana również cateringiem dietetycznym to rozwiązanie, z którego korzysta coraz więcej osób. W dużym skrócie jest to usługa, polegająca na zamawianiu posiłków z dostawą do domu. Brzmi znajomo, prawda? W końcu każdy z nas, raz na jakiś czas, zamawia obiady czy kolacje z lubianych przez siebie restauracji. Podobnie nie znaczy jednak – tak samo. Catering dietetyczny można porównać do subskrypcji. Osoba zainteresowana jego usługami wybiera odpowiadający jej plan żywieniowy, wskazuje jego kaloryczność, okres przez jaki ma być dostarczany pod wskazany adres. Następnie dokonuje zapłaty i od następnego dnia, przez konkretną liczbę dni otrzymuje gotowe posiłki z dowozem. To co odróżnia diety pudełkowe od zamawiania posiłków z restauracji, to przede wszystkim:
- Brak konieczności codziennego składania zamówień i każdorazowego wybierania potraw,
- Dostawa posiłków na cały dzień, o określonej kaloryczności i wartości odżywczej,
- Posiłki powstałe w oparciu o przepisy opracowane przez profesjonalnych dietetyków,
- Niższe ceny.
Jak widać catering pudełkowy diametralnie różni się od spożywania posiłków w restauracjach. Dlatego też osoby, które mają w zwyczaju stołować się na mieście, powinny zdecydowanie rozważyć jego wybór.
Produkty sezonowe w diecie pudełkowej – co to takiego?
Mówiąc wprost – produkty sezonowe to takie, które występują wyłącznie w danej porze roku. Wpływ na to ma klimat oraz lokalizacja. To właśnie wyżej wymienione czynniki powodują, że latem możemy jeść konkretne owoce i warzywa, podczas gdy np. zimą są one niedostępne. Wiele firm oferujących diety z dowozem dba o to, aby produkty sezonowe znajdowały się w serwowanych przez nie posiłkach. Przykładem jest m.in. catering dietetyczny w Krakowie – Be Diet Catering. Ma to olbrzymi wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i otaczające nas środowisko. Jakie są zatem korzyści stosowania produktów sezonowych? O tym w dalszej części artykułu.
Korzyści stosowania produktów sezonowych w diecie pudełkowej
Istnieje wiele podwód, dla których stosowanie produktów sezonowych w cateringu dietetycznym jest dobrym rozwiązaniem. Pierwszymi z nich są korzyści zdrowotne i smakowe, do których zaliczamy:
- Więcej składników odżywczych,
- Lepszy smak i aromat potraw,
- Lepsza świeżość produktów,
- Zmienność diety.
Warto wspomnieć również o tym, że wybór produktów sezonowych ma niebagatelny wpływ na środowisko naturalne. Ze względu na to, że nie muszą być one transportowane z daleka, obniżeniu ulega emisja dwutlenku węgla. Ponadto wybór produktów sezonowych wiąże się również ze sporą oszczędnością. W sezonie produkty są łatwiej dostępne i nie muszą być importowane, a ich cena ulega obniżeniu.