Malina to krzew owocowy o słodkich i soczystych owocach. Bardzo lubimy maliny zjadać na surowo, robimy z nich przetwory na zimę, aby cieszyć się ich aksamitnym smakiem przez cały rok. Owoce malin są bogatym źródłem witamin i minerałów, szczególnie witaminy C. Niemniej jednak krzak maliny ma to do siebie, że lubi się rozrastać jak typowy chwast. Dlatego, aby nam nie zajęła całej posesji, należy je regularnie przycinać.
Kiedy i jak przycinać maliny?
Mamy odmiany letnie i jesienne. Krzewy letnie owocują w pełni lata. Natomiast jesienne odmiany w tym czasie dopiero zawiązują kwiaty, na przyszłe jesienne owoce, a także gatunki owocujące dwa razy w roku, czyli latem i jesienią. Dlatego termin cięcia będzie miał tutaj duże znaczenie.
Młode sadzonki można już przyciąć zaraz po posadzeniu. Cięcie malin młodych polega na zostawieniu pędów kilka centymetrów nad ziemią. Natomiast gatunki starsze tniemy wiosną i jesienią po owocowaniu.
Przycinanie malin wiosną polega na usunięciu wszystkich uszkodzonych w wyniku mrozu gałęzi oraz tych osłabionych. Przerzedzamy również krzew i wycinamy przerośnięte gałęzie.
W odmianie owocującej latem usuwamy dwuletnie pędy, ponieważ ten gatunek owocuje na zeszłorocznych pędach. Wykonujemy to zaraz po skończeniu owocowania. W ten sposób dajemy miejsce młodym pędom.
Gdy krzew rozrasta się na boki, to przycinamy wyrastające pędy na wysokość ok. 5 cm nad korzeniem. W ten sposób pozostałe gałęzie będą miały przestrzeń i światło, co pozytywnie wpłynie na owocowanie.
Cięcie malin jesiennych zaczynamy, gdy już nie ma na nich owoców. Ten zabieg trzeba zrobić dość szybko, bo jeszcze przed pierwszymi przymrozkami, aby roślina zdążyła się zregenerować. Wtedy przygotowujemy krzew na zimę. W tym wypadku redukujemy znacznie ilość gałęzi. W pierwszej kolejności usuwamy wszystkie te, które owocowały. Następnie pozbywamy się nadmiaru młodych pędów, ucinając je ostrym sekatorem tuż przy gruncie.
Jak odróżnić maliny letnie od jesiennych?
Krzewy owocujące latem, kwitną na pędach zeszłorocznych, a ich owoce dojrzewają w pełni lata. Odmiany jesienne kwitną na pędach tegorocznych, wyrastających w roku owocowania. Odróżnienie jednych od drugich ma wpływ na technikę cięcia tych krzewów oraz okresu ich przycinania.
Przycinanie malin wiosną
Cięcie malin wiosennych polega na usunięciu wszystkich uszkodzonych gałęzi i pędów. Usuwamy martwe i uschnięte części krzaka oraz te, które są przerośnięte. W ten sposób przerzedzamy krzew, aby miał on więcej miejsca na rozwój młodych pędów oraz więcej światła, dla lepszego jego prześwietlenia.
W odmianach jesiennych wiosną tworzymy szpaler z młodych pędów.
Cięcie malin na lato
Latem przycinamy letnie odmiany, zaraz po zbiorach. Cięcie malin letnich polega na usunięciu pędów dwuletnich. W ten sposób przygotowujemy miejsce dla młodych pędów, które będą owocować za rok. Gdy pędy dorosną, przymocowujemy je do drutów.
Pędy, które owocowały, przycinamy dość silnie. Usuwamy je przy samej powierzchni gruntu. Młode pędy są rozmieszczane dość równomiernie.
Przycinanie malin na jesień
Jesienią przycinamy maliny jesienne zaraz po zbiorach. Tutaj jest sprawa o tyle proste, gdyż te gatunki owocują na pędach tegorocznych, więc wszystkie pędy przycinamy nad ziemią. Zabieg ten wykonujemy późną jesienią lub zimą. Kolejnym terminem jest wczesna wiosna. Pędy skracamy na 5 cm nad ziemią.
Przycinanie malin na zimę
Na zimę usuwamy wszystkie pędy odmiany jesiennej. W odmianie letniej w młodych pędach na zimę ścinamy wierzchołki na wysokość około 15 cm nad drutem. Zabieg wykonujemy pod koniec zimy następnego roku. Każdego kolejnego roku pod konie zimy przycinamy wierzchołki wszystkich pędów na wysokość 15 cm nad rozpiętym drutem.
Przycinanie malin powtarzających owocowanie
Odmiany owocujące dwa razy na ogół pierwszy raz owocują latem, a potem w połowie września, aż do pierwszych przymrozków. Obcinanie malin powtarzających owocowanie, należy przyciąć przy ziemi późną jesienią lub wczesną wiosną.
Przycinanie malin po posadzeniu
Gdy wiosną sadzimy maliny, przycinamy je po raz pierwszy. Dzięki temu z przyziemnych i przybyszowych pąków z korzeni wyrastają nowe pędy. Kiedy nie wykonamy zabiegu przycięcia malin zaraz po ich posadzeniu, to cała energia pójdzie w istniejące już pędy. Krzew wyda owoce, ale będzie się wyczerpywała i na przyszły rok nie zobaczymy nowych pędów, a wzrost i owocowanie będzie bardzo osłabione.
W czasie wegetacji może wyrosnąć od 2 do 4 pędów z korzenia. Na kolejny rok decydujemy się na jeden ze sposobów przycinania malin, w zależności od gatunku. Z młodych pędów wybieramy 8- 10 najmocniejszych i wykonujemy podwiązanie konstrukcji szpalerowej. Należy zbyt gęsto wyrastające pędy przerzedzić. Te, które wybijają zbyt wysoko, podgina się i związuje razem. Gdy maliny są prowadzone na drutach, to odcinamy ich wierzchołki uschnięte i te złamane.
Przycinanie malin – co jeszcze musisz o nim wiedzieć?
Gdy chcesz posadzić maliny w swoim ogródku, to warto skorzystać z kilku praktycznych rad, które pozwolą ci na wyhodowanie zdrowych i obficie owocujących krzewów:
- Maliny lubią glebę lekko kwaśną (5,5- 6,5 pH) i bogatą w próchnicę oraz azot. To są optymalne warunki dla uprawy malin. Wtedy rosną silne w okresie wegetacji. Przed posadzeniem młodych sadzonek malin, przekop ziemię i wymieszaj z humusem. Dzięki temu wzbogacisz podłoże w cenne składniki odżywcze i poprawisz ich owocowanie.
- Wiosenne przycinanie malin wykonujemy do końca kwietnia. A odmiany jesienne skracamy w sierpniu, gdy krzewy są dwuletnie, lub w listopadzie, gdy rośliny są jednoroczne.
- Do cięcia malin używa się ostrego sekatora ogrodowego. Najlepiej w tym celu wykorzystać model o długich rączkach. Cięcie ma być pewne i nie powodować rozdwajania się przeciętego fragmentu rośliny. Przy przycinaniu malin, należy założyć rękawice ochronne.
- Gdy nasz krzew rozrasta się na boki, to odetnij jego wystające fragmenty. W ten sposób uformujesz roślinę w całkiem nowy krzew.
- Obumarłe i uschnięte odcięte fragmenty rośliny spalamy. Natomiast te w dobrym stanie wykorzystujemy na kompost.
- Maliny wymagają jedynie przycinania i odpowiedniego nawożenia. Aby zapewnić krzewom optymalne warunki, warto wykonać analizę glebową. Rośliny też same mogą nam powiedzieć, że potrzebują konkretnych pierwiastków. Gdy obrzeza liści żółknął, to świadczy o niedoborze potasu. Brązowe zabarwienia i opadanie liści świadczy o braku magnezu. Intensywny przyrost liści i ich ciemnozielone zabarwienie przejawia się nadmiarem azotu w glebie.
- Do uprawy amatorskiej najlepiej nadają się odmiany powtarzające owocowanie w jednym roku. Można je ekologiczne uprawiać, bez ochrony chemicznej, nie są zbyt wymagające odnośnie pielęgnacji. Po zbiorach jesiennych pędy usuwamy wraz z różnymi szkodnikami i chorobami.
- Gdy jesień jest dość ciepła i deszczowa, to owoce malin możemy zbierać aż do pierwszych przymrozków.
Maliny są wdzięcznym elementem krajobrazu polskich ogrodów. Praktycznie każdy ogród utrzymany w tradycyjnych aranżacjach, posiada na swej działce krzewy malin.