Piekarnik jest urządzeniem AGD, zdecydowanie rzadziej używanym niż kuchenka gazowa, czy płyta indukcyjna. Dlatego często pozostaje w swoistym nie ładzie, a jego wyczyszczenie zostawiamy na tzw. potem. Mija wiele lat, a w komorze piekarnika osadzają się wszelkiego rodzaju zabrudzenia, których wydaje się, że nie sposób już się pozbyć. Niemniej jednak mamy metody, które pozwolą wyczyścić powierzchnię najbardziej zaniedbany piec.
Dlaczego warto czyścić piekarnik?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest regularne czyszczenie piekarnika. O ile w trakcie pieczenia coś nam w środku się nie przypali lub nie rozleje, co wymusi na nas szybką interwencję, to właściwie nie zajmujemy się za bardzo konserwacją tego urządzenia AGD w naszej kuchni. A jednak mycie piekarnika ma wpływ na jakość i smak przygotowywanych w nim potraw.
Dania pieczone w piekarniku są podgrzewane do wysokich temperatur (ok. 180-250 st. C), co powoduje, że w takich temperaturach „ujawniają się” wszelkie osadzone na ściankach zabrudzenia i nieczystości, skumulowane przez wiele lat użytkowania. Pod wpływem ciepła, zaczynają uwalniać swoje brzydkie aromaty, co wpływa na jakość i smak przygotowywanych w nim potraw. Dlatego jeżeli chcesz piec zdrowo i smacznie, to dbaj o swój piekarnik regularnie.
Jak wyczyścić piekarnik z tłuszczu – od czego zacząć?
Mycie piekarnika może być dość kłopotliwym procesem, o ile nie wiemy jak do tego się zabrać. Przy tym nie jest to przyjemna konserwacja, bo zaschnięte i przypalone zabrudzenia nie chcą odejść i często kończy się na mozolnym szorowaniu z nikłymi rezultatami, a przy tym czujemy się jak po intensywnym treningu. Zatem podpowiemy ci krok po kroku, jak zabrać się do tej roboty, aby za bardzo się nie zmęczyć.
- Oceń, jak wygląda twoje wnętrze piekarnika i sprawdź, z jakiego rodzaju zanieczyszczeniami masz do czynienia. W zależności od stanu jego czystości, będzie zależał jego sposób czyszczenia. Wiadomo, że świeże i jeszcze nie do końca zaschnięte plamy łatwiej usunąć, niż wieloletni, przypalony i dobrze przyschnięty tłuszcz.
- Jak już mamy wiedzę na temat stanu naszego piekarnika, to czas wybrać środek do czyszczenia. Na rynku mamy detergenty, dedykowane do ciężkich przypaleń, lekkich zabrudzeń, tłustych plam oraz frontów.
- Ze względów bezpieczeństwa piekarnik myjemy, gdy jest zimny. Nie tylko dlatego, żeby się nie poparzyć. Ale też z powodu tego, że środki myjące pod wpływem temperatury zmieniają swoje właściwości, wydzielając opary, które mogą być dla nas trujące.
- Przed rozpoczęciem procesu czyszczenia piekarnika należy zabezpieczyć okolice, aby w trakcie konserwacji nie tworzyć nowych zabrudzeń. Najlepiej do tego zabiegu używać jednorazowych ręczników papierowych. Możemy również je użyć do samego mycia piekarnika, jak i rozłożyć przed urządzeniem, aby nie poplamić podłogi i sąsiadujących szafek.
- Wszystkie ruchome części piekarnika, czyli ruszty i blachę należy wyciągnąć. Te elementy będziemy czyścili osobno. Dlatego od razu przygotuj wodę z dodatkiem płynu do mycia naczyń i je namocz. Po takiej kąpieli łatwiej będzie z nich usunąć wszelkiego rodzaju zabrudzenia, wystarczy użyć gąbki lub ścierki do mycia naczyń.
- Czyszczenie piekarnika to dość trudna operacja dla naszych rąk. Dlatego warto je chronić podczas jego konserwacji. Zatem zanim się weźmiesz za robotę, załóż rękawice ochronne. Mogą to być zwykłe rękawice kuchenne np. gumowe lub silikonowe, które na co dzień używasz do zmywania lub mycia powierzchni w kuchni. Ten rodzaj rękawic jest dość wytrzymały i skutecznie chroni dłonie przed działaniem substancji chemicznych, jak i organicznych (soda, ocet itp.).
Jak wyczyścić piekarnik wodą z octem?
Regularne czyszczenie piekarnika, odwdzięczy się nam delikatnymi i łatwymi do usunięcia zabrudzeniami i plamami. Konserwując go systematycznie, zdecydowanie ułatwiamy sobie tę pracę, a sam proces jest prosty, łatwy i przyjemny. Do tego nie musimy stosować specjalnych środków chemicznych, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, ponieważ wystarczy zwykła woda z octem.
Ocet do mycia piekarnika to stara i sprawdzona metoda naszych babć. Ponadto sam specyfik dostępny jest w każdym domu i poradzi sobie zarówno z delikatnymi, jak i mocno nieprzypalonymi zabrudzeniami. Co zatem będziesz potrzebował zrobić:
- Usuń wszystkie nieczystości ruchome, typu okruszki, kawałki rozkruszonej i przypalonej sadzy itp.
- Weź ocet i wymieszaj go z wodą w stosunku 1:1, czyli tyle samo wody, co octu. Wykonaną mieszankę przelej do pojemnika z atomizerem.
- Spryskaj wszystkie zabrudzenia na powierzchni. Mieszanka ma dokładnie pokryć wszystkie nieczystości we wnętrzu piekarnika. Pozostaw tak na kilka minut. Poczekaj, aż wszystkie zanieczyszczenia zaczną się rozpuszczać.
- Weź wilgotną ściereczkę i zetrzyj brud.
Może okazać się, że po wytarciu piekarnika mokrą szmatką, nie wszystko zostało oczyszczone. W tym wypadku zabieg należy powtórzyć, aż do momentu, w którym nasz piekarnik będzie zupełnie czysty.
Zaletą czyszczenia piekarnika wodą z octem jest nietoksyczność samego środka (octu) oraz ekonomiczność samego przedsięwzięcia. Nie wydajemy pieniędzy na detergenty, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Używając octu z wodą, nie musisz się obawiać, że jego opary stanowią zagrożenie dla twoich oczu i skóry.
Jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną?
Piekarnik to miejsce, gdzie często musimy się liczyć z dość dużymi zabrudzeniami oraz z nieczystościami dodatkowo potraktowanymi temperaturą. Takie przypalone, często tłuste plamy, niekiedy mogły już głęboko wniknąć w powierzchnie komory piekarnika. I tutaj sam ocet z wodą nie wystarczy. W tym wypadku może pomóc soda oczyszczona, którą podobnie jak ocet mieszamy z wodą.
Oto przepis, jak wykonać mieszankę do mycia piekarnika z udziałem sody oczyszczonej:
- Wymieszaj ocet z wodą w stosunku 1:1
- Do mieszaniny dodaj sodę. Dodaj taką proporcję, aby mikstura przypominała gęstą pastę.
- Do pasty dodajemy 1-2 łyżeczki soli kuchennej, aby nasz preparat był jeszcze skuteczniejszy.
- Po upływie kilku minut, gdy mikstura zgęstniej, dolej do niej nieco wody.
Tak wykonaną pastę nakładamy ściereczką lub szczoteczką do zębów na brudne powierzchnie komory piekarnika. Okrężnymi ruchami przecieraj zabrudzenia, tak długo, aż plamy i zaschnięte resztki jedzenia zaczną odchodzić od ścian komory piekarnika. Na koniec przemyj wnętrze wilgotną szmatką lub gąbką.
Przy bardzo silnych zabrudzeniach do mieszanki można jeszcze dodać spirytusu.
Podobnie jak woda z octem, ta metoda jest ekonomiczna i mniej szkodliwa dla naszego zdrowia. Soda ma silne właściwości czyszczące i dezynfekujące. Poza tym jest neutralna dla nas i żywności, którą będziemy przyrządzać w naszym piekarniku.
Jak wyczyścić piekarnik za pomocą pary?
Ta metoda jest idealna do lekkich i średnich zabrudzeń, ale też radzi sobie z dość silnymi plamami. Polecana jest szczególnie dla tych, co nie lubią detergentów oraz silnego aromatu octu. Czyszczenie piekarnika parą jest dość prostą i przystępną metodą dla wszystkich. Piekarniki nowszej generacji wyposażone są w funkcję czyszczenia parą, wtedy możemy po prostu z niej skorzystać.
No ale co, gdy nasz piekarnik jej nie posiada ? Nie musimy się tym martwić, ponieważ podpowiemy ci, jak to zrobić w modelu urządzenia nieposiadającym tej opcji. Oto co należy zrobić krok po kroku:
- Weź naczynie żaroodporne o objętości przynajmniej 250 ml
- Wlej do niego ok. 250 ml wody (1 szklanka)
- Nastaw na piekarniku temperaturę 140 st. C. Opcja górna grzałka lub termoobieg.
- Odczekaj 10 minut
- Pod wpływem temperatury woda w naczyniu zacznie parować, a w piekarniku zrobi się wilgotno.
- Wyłącz urządzenie i odczekaj aż ostygnie
- Na koniec przetrzyj piekarnik mokrą ściereczką. Wszystko powinno być już czyste.
Jeżeli posiadasz w swoim domu myjkę parową, to możesz jej użyć do mycia piekarnika, zamiast wody w naczyniu żaroodpornym. Osiągniesz identyczny efekt. Urządzenia typu czyściki parowe posiadają różnego rodzaju końcówek, które pozwalają na spenetrowanie nawet bardzo trudno dostępnych powierzchni. Co gwarantuje dokładne umycie piekarnika.
Para nie tylko usuwa zabrudzenia, ale też dezynfekuje powierzchnie, zabijając około 99% bakterii i wirusów.
Czyszczenie piekarnika cytryną
Cytryna to nie tylko aromatyczny owoc z dużą ilości witaminy C, który dobrze smakuje z herbatą lub jako zimny napój i wspomaga nasz organizm w walce z infekcjami. Ów owoc ma również potężne właściwości czyszczące i dezynfekujące. Kwaśny odczyn cytryny (niskie pH) oraz właściwości bakteriobójcze potwierdzają jej skuteczność w walce z zanieczyszczeniami w piekarniku. To naturalny zamiennik detergentów, a często również znajduje się w składzie środków chemicznych do czyszczenia piekarnika.
Jak wyczyścić piekarnik przy udziale cytryny ? Otóż proces jest podobny, jak w przypadku pary:
- Do naczynia żaroodpornego lub garnka wlewamy 0,5 litra wody.
- Do wody dodajemy wyciśnięty sok z połówki cytryny
- Naczynie wstawiamy do piekarnika
- Włączamy piekarnik i doprowadzamy wodę do wrzenia
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go tak na kilka minut. Swobodnie unosząca się para wodna wraz z cytryną zmiękczy brud i zapieczone plamy.
- Na koniec usuwamy zanieczyszczenia mokrą szmatką.
Cytryna ma nie tylko własności dezynfekujące, ale też usuwa brzydkie aromaty i pozostawia świeży zapach. Dzięki temu oprócz czystego piekarnika zneutralizujemy woń w jego wnętrzu.
Pyroliza – samoczynne czyszczenie piekarnika
Wiele współczesnych piekarników posiada funkcje samooczyszczenia. Jedną z tych funkcji jest pyroliza. Pyroliza to prosty sposób czyszczenia piekarnika, którą doceniają gospodynie domowe. Kiedy uruchamiamy tę opcję, piekarnik nagrzewa się do temperatury 500 st. C. W tak nagrzanym urządzeniu wszystkie zaschnięte zabrudzenia zmieniają się na popiół. Teraz wystarczy wystudzić piekarnik i usunąć go z wnętrza piekarnika
Katalityczne czyszczenie piekarnika
Niektóre nowoczesne piekarniki posiadają specjalne panele katalityczne. Są to wkłady, które znajdują się na bocznych ścianach we wnętrzu urządzenia. W tym wypadku nie potrzeba specjalnie włączać tej funkcji, bo sam proces zachodzi samoczynnie podczas normalnego użytkowania tego urządzenia. Zabrudzenia w tym tłuszcz, przechwytywane są przez warstwy mikroporów, które pokrywają wkłady katalityczne. Wszystko odbywa się podczas pieczenia potraw. Na zakończeniu tego zabiegu następuje dopalanie katalityczne. Podczas tego procesu piekarnik nagrzewa się do ok. 300-350 st. C, a wszystkie wyłapane zabrudzenia są wypalane na popiół, które później usuwamy szmatką.
Wadą tego rozwiązania jest to, że panele katalityczne trzeba co pewien czas wymieniać, ponieważ się zużywają. Na jak długo wystarczą takie moduły, w dużej mierze zależy od intensywności wykorzystania piekarnika. Na ogół wystarczają na kilkanaście lub kilkadziesiąt miesięcy.
Czyszczenie piekarnika detergentami – jak dobrać środek chemiczny?
Zakup środka do mycia piekarnika wydaje się najprostszą metodą i najmniej problemową. Przecież tyle tych preparatów teraz mamy, to po co sporządzać jakieś mikstury, które mogą nie zadziałać na nasz piekarnik. Specjalistyczne preparaty do czyszczenia powierzchni piekarnika są wygodą, a zarazem ostatecznością, kiedy już nic nie podziała. Wśród nich mamy takie co dobrze sobie radzą z delikatnie i średnio zabrudzonym piekarnikiem, ale też są i takie do działań specjalnych. I teraz pojawia się dylemat, który wybrać.
Generalnie wybierając preparat do czyszczenia piekarnika, zwróć uwagę czy nadaje się do stosowania na powierzchniach kuchennych. Ponadto mamy środki przeznaczone stricte do czyszczenia wewnętrznych powierzchni piekarnika albo tylko zewnętrznych jego elementów.
Z silnymi zabrudzeniami komory urządzenia poradzą sobie detergenty do usuwania sadzy i przypaleń. Środki te dedykowane są do czyszczenia powierzchni brudnych od przyschniętych i przypalonych pozostałości osadu i tłuszczu. Są na tyle efektywne, że można je również stosować do czyszczenia grilla ogrodowego, a nawet kominka. Należy przy tym pamiętać, że wybierając detergent do czyszczenia wnętrz piekarnika, należy sięgnąć po ten z aktywną pianą. Aktywna piana dłużej utrzymuje środek na powierzchni zabrudzenia, a jej pienista konsystencja łatwo absorbuje brud i tłuszcza z powierzchni ścianek.
Wnętrze piekarnika to miejsce przyrządzania potraw, które potem spożywamy. Dlatego zadbaj o bezpieczeństwo swoje oraz własnej rodziny i wybierz sposób neutralny dla naszego zdrowia.