drzewo morelowe

Cięcie moreli – jak i kiedy to robić? Przycinanie krok po kroku

Morela to jedno z bardzo popularnych drzew owocowych, które daje aromatyczne, soczyste i słodkie owoce. Wykorzystuje się je między innymi do przetworów, ciast, kompotów oraz nalewek. Aby jednak móc cieszyć się udanymi zbiorami moreli musimy odpowiednio zatroszczyć się o drzewko. W jaki sposób to zrobić? Jednym z bardzo ważnych zadań jest umiejętne cięcie moreli. Podpowiadamy jak powinno przebiegać. 

Kiedy przycinać morele?

Przycinanie moreli jest niezbędnym procesem, który pozwoli nam cieszyć się większą ilością owoców, które będą równomiernie i dobrze dojrzewać. Zabieg ten przeprowadzamy od razu po posadzeniu rośliny wczesną wiosną. Jest on niezbędny, ponieważ podczas przesadzania drzewo traci większość swojego systemu korzeniowego. Wykonujemy również cięcia prześwietlające w przypadku kilkuletnich, owocujących już drzew. Mają one na celu ograniczenie zbytniego rozrostu pędów, które mogłyby uniemożliwić dotarcie światła słonecznego do owoców. W przypadku cięcia prześwietlającego moreli wykonuje się je późnym latem, kiedy drzewko przestanie owocować.

Formowanie moreli – jak można je przyciąć?

Cięcie moreli to również nadawanie koronie drzewka odpowiedniego kształtu. Posiadacze sadu mają do wyboru kilka rodzajów koron. Wśród nich wymienić możemy koronę o kształcie stożka, korony kotłowej lub palmowej. W przypadku stożka zajmujemy się odginaniem bocznych pędów prostopadle do pnia. Koronę kotłową uzyskuje się dzięki wycinaniu przewodnika i utrzymywaniu kilku głównych gałęzi. Dzięki takiemu cięciu uzyskujemy niewysokie drzewko, które nie przekracza 2,5 metra. Jeśli zaś chodzi o formę palmową, wykorzystywana jest ona najczęściej w przemysłowej hodowli moreli i polega na rozpościeraniu pędów na specjalnej drewnianej lub metalowej konstrukcji. 

  Jak i kiedy sadzić jabłonie? Wiosną, czy jesienią?

kwiaty drzewa morelowego

Jak przycinać morele? Krok po kroku

Aby przyciąć morele warto wybrać dzień, w którym temperatura będzie powyżej zera. Powinno być sucho jednak niezbyt słonecznie. Wybieramy odpowiednie narzędzia – najlepiej sprawdzi się sekator manualny. Zadbajmy o to, by narzędzie było ostre i czyste. Długie pędy moreli skracamy o ⅓. Usuwamy również wszystkie suche i chore gałązki, które obciążają roślinę. Ucięte pędy zabezpieczamy pastą ogrodniczą. Aby morela szybko zregenerowała się po cięciu warto także intensywniej ją podlewać. . 

Cięcie młodej moreli po posadzeniu

Jak wspominaliśmy, pierwsze cięcie moreli powinno mieć miejsce od razu po jej posadzeniu. Jest ono niezbędne by roślina mogła się wzmocnić i zregenerować swój system korzeniowy. Młodą morelę należy przyciąć o ⅓ długości pędów. Ucięte młode pędy należy zabezpieczyć pastą ogrodniczą, co zmniejszy ryzyko chorób lub pasożytów. 

Cięcie starej moreli

Starsze drzewka moreli mogą nie owocować tak intensywnie jak zaledwie kilkuletnie. Najczęściej jest to wynikiem dotychczasowych zaniedbań w pielęgnacji. Na szczęście, można je nadrobić i przywrócić obfite owocowanie. Cięcie starej moreli powinno polegać na regulowaniu wysokości i szerokości korony. Obcinamy zarówno wierzchołek drzewa, jak i boczne pędy, które krzyżują się i leżą na sobie. Zasada przycinania moreli mówi, że powinniśmy usunąć około 20 procent gałęzi. 

Jak przycinać chore drzewka moreli?

Choć morela jest rośliną dość odporną na działanie czynników chorobotwórczych może zdarzyć się, że niektóre z jej gałązek zostaną opanowane przez pleśń, choroby lub pasożyty. W takiej sytuacji najlepiej jest usunąć miejsca chorobowo zmienione, by nie zakażenie nie rozprzestrzeniało się na inne, zdrowe i owocujące pędy. Jak powinno wyglądać cięcie moreli w tym przypadku? Mówiąc najprościej –  usuwamy cały pęd, nie dopuszczając do tego, by chorobowo zmienione miejsce zostało przecięte np. w połowie. Jeśli zajmujemy się chorymi gałązkami tym samym narzędziem nie powinniśmy przycinać zdrowych pędów. Po wszystkim miejsce cięcia zabezpieczamy pastą ogrodniczą zaś używane narzędzie warto zdezynfekować.

  Szafirki - jak i kiedy sadzić? Sadzenie szafirków w doniczce i gruncie

rodzina przy drzewie morelowym

Przycinanie prześwietlające moreli

Przycinanie moreli mające na celu prześwietlenie rośliny warto wykonywać każdego roku. Podczas niego usuwamy jedynie zbyt wybujałe, za długie pędy oraz te, które nie dają żadnych owoców. Szczególną uwagę warto zwrócić na gałązki, które spoczywają jedna na drugiej lub krzyżują się ze sobą. Nie usuwamy gałązek mocnych, zdrowych, na których znajdowały się owoce. Cięcie prześwietlające nie może być też zbyt inwazyjne – dbamy o to, by nie usunąć więcej niż ⅕ wszystkich gałęzi. 

Formowanie drzewek moreli – jak to robić?

Formowanie drzewek moreli rozpoczynamy gdy roślina ma około 4-5 lat i zaczęła owocować. Na tym etapie nie skracamy jeszcze przewodnika, chyba, że zacznie on osiągać wzrost większy niż 1,5 m. Ucinamy wszystkie mocne pędy, które mogłyby z nim konkurować. W kolejnych latach nowe, młode pędy należy skracać o ⅓. Na bieżąco warto również usuwać wszystkie gałązki płożące się po ziemi, chore oraz uschnięte. Dzięki temu roślina szybko odbije i wypuści nowe pędy, na których możemy już spodziewać się owoców. Formujące przycinanie moreli powinno mieć miejsce wczesną wiosną, kiedy to okres wegetatywny jeszcze się z nie zaczął, lub po skończonym owocowaniu, nie później niż w sierpniu.