Brzoskwinie to rośliny ciepłolubne. Pochodzą w południowych części naszego kontynentu, gdzie mają więcej ciepła i dostęp do światła przez cały rok. Wydawałoby się, że w naszej strefie klimatyczne trudno uprawiać brzoskwinie. Niemniej jednak ze względu na ocieplenie klimatu na całej planecie, te rośliny zaaklimatyzowały się w naszej szerokości geograficznej.
Brzoskwinie rosną dość intensywnie, ale nie osiągają sporych rozmiarów. Niemniej jednak te rośliny nie są zbytnio odporne na mróz i mogą przemarzać. Jeżeli zdecydujemy się zasadzić brzoskwinię w naszym ogrodzie, to warto zapoznać się ze sposobami jej pielęgnacji. Jednym z zabiegów, które musimy wykonywać przy tej roślinie, jest przycinanie brzoskwini.
Kiedy przycinać brzoskwinię? Terminy cięcia
Cięcie brzoskwini wykonuje się raz w roku. Pędy skraca się wiosną. Przycinanie można zrobić wtedy, gdy jest widoczne, które pędy nie zawiązały owoców. We wcześniejszym stadium roślina jest podatna na działanie mrozów i łatwo przemarza.
Brzoskwinie również przycina się latem w lipcu. Zabieg ten ma na celu przyśpieszyć zbiór plonów, jeżeli nam zależy na owocowaniu naszego krzewu brzoskwiniowemu. Cięcie brzoskwini latem polega na usunięciu pędów, które nie zawiązały owoców. Te pędy mogą zabrać owocującym częściom rośliny niezbędne składniki odżywcze i słońce, potrzebne dla dojrzewających owoców brzoskwini.
Jak przycinać brzoskwinię?
Cięcie brzoskwiń zaczynamy już u osobników nowo posadzonych. Wiosną skracamy przewodnika do wysokości 80- 100 cm nad ziemią. Usuwamy wszystkie słabe pędy, a mocniejsze skracamy o 1/3 długości. Obcinanie brzoskwini tak prowadzimy, aby najniżej położone pędy były na wysokości około pół metra nad ziemią.
Gdy drzewo jest słabe i powoli rośnie, to możemy je skrócić nawet do 60 cm nad ziemią. Przy tym pozostawić dwa krótkie boczne pędy i wyciąć resztę. Brzoskwinia jest rośliną szybko odbijająca i błyskawicznie rośnie. Przez pierwsze 3-4 lat roślina ma słaby system korzeniowy, co wiąże się z tym, że może nie dostarczać dużej koronie odpowiednich składników odżywczych. Dzięki mocnemu cięciu młodych drzewek pomaga rozwojowi systemu korzeniowemu.
Cięcie formujące brzoskwini
Mamy kilka form kształtowania brzoskwini. Najbardziej popularna jest tzw. forma kotłowa lub pucharowa. Korona rozszerza się ku górze. W tym wypadku wykonuje się specjalne podcinanie, zaraz po posadzeniu drzewka. Przewodnik skraca się do 60 cm nad ziemią, a resztę pędów obcina się o 1/3 długości i odgina się je klamerkami.
Formowanie stożkowe, czyli wrzecionowate to dobra forma korony, gdy gęsto chcesz posadzić rośliny. Wtedy korona nie jest zbyt rozłożysta. Wiosną skraca się przewodnika, przycinając mocno górne pędy, a dolne pozostawiamy dłuższe. Cięcie brzoskwini latem w ogrodzie polega na skróceniu przewodnika, a jego pędy wierzchołkowe są odginane, aby ograniczyć ich wzrost.
Formowanie brzoskwini w krzew jest możliwe tylko przy niektórych odmianach. Wycinamy pędy wierzchołkowe. Oprócz przewodnika pozostawia się 3-4 pędów silnie skierowanych ku górze. Tak przycięta brzoskwinia jest szczególnie atrakcyjna podczas kwitnienia. Przy tym należy regularnie prześwietlać krzew i pilnować jego zagęszczenia.
Cięcie odmładzające brzoskwini
Brzoskwinia owocuje na pędach jednorocznych, które w dość dużej ilości są wytwarzane w trakcie sezonu wegetatywnego. Gdy nie jest ona przez kilka lat przycinana, to na takich drzewa silne młode pędy tworzą się w części wierzchołkowej korony, co powoduje, że nasza roślina owocuje tylko na wierzchołku. Wewnątrz rośliny i na dole tez tworzą się nowe pędy, ale na ogół one nie owocują, bo są za słabe. Dlatego w tym wypadku należy przeprowadzić ciecie odmładzające, polegające na intensywnym skróceniu starych konarów drzewa o ¼ długości, usunięciu starszych gałęzi i pozostawienie tylko pędów jednorocznych. Gdy ze starych konarów urosną młode pędy, to przycinamy je ponownie w kolejnych latach na wiosnę lub latem.
Cięcie starej brzoskwini
Starsze drzewa to te co najmniej czteroletnie. W tym wieku brzoskwinia rośnie znacznie wolniej. Z tego też względu jej obcinanie nie musi być takie intensywne. Niemniej jednak nie możemy jej zaniedbywać. Zatem co roku usuwamy gałązki najsłabsze, uschnięte oraz te, które już tworzyły owoce. Letnie cięcie brzoskwini jest to najlepszą porą, ponieważ widać, które pędy owocowały. Nie należy tego robić jesienią, bo to może spowodować, że roślina będzie mniej odporna na mróz.
Starsze drzewa musimy przycinać prześwietlająco. Zabieg ten polega na usuwaniu pędów pokładających się na sobie, krzyżujących i rosnących do środka korony. Gdy jesteś nastawiony na duże plony, to warto też przycinać grube gałęzie jednoroczne. Skracane są one do 8-10 pąka. Wtedy lepiej się rozkrzewią i wydadzą więcej pędów owocujących.
W przypadku starszych brzoskwini ważna jest również regulacja jej wysokości tak, aby można było swobodnie ja pielęgnować i zbierać z niej owoce. Wzrost drzewa jest regulowane poprzez odginanie pędów wierzchołkowych i mocowanie ich do klamerek, aby układały się na bok. Ten zabieg wykonujemy latem, gdy gałęzie są już długie, ale jeszcze nie zdążyły zdrewnieć.
Czego użyć do cięcia brzoskwini?
W zależności od wielkości drzewa należy użyć sekatora lub sekatora z długimi rączkami. Należy przy tym pamiętać, aby narzędzie było odpowiednio ostre, by nie poraniło poprzycinanych pędów rośliny. Narzędzia do cięcia powinny być wydezynfekowane, aby nie przenieść na roślinę patogenów chorobotwórczych.
Oprócz narzędzi do ciecia przyda się również środek grzybobójczy np. maść ogrodowa oraz drewniane obciążniki.
Przycinanie brzoskwiń – co jeszcze warto wiedzieć?
Brzoskwini nie przycinamy na przedwiośniu, kiedy jeszcze mamy zimno i są przymrozki. Ponadto w tym okresie tez jest dość wilgotno, co źle wpływa na gojenie się ran. To zaś może spowodować porażenie drzewa bakteriami, wywołującymi groźne choroby brzoskwini. Ponadto prowadzi to do przemarzania drzewa. Z zabiegiem cięcia należy poczekać do drugiej połowy marca lub początku kwietnia. Cięcie można przeprowadzać w fazie różowego pąka, kiedy to na pędach są już pąki kwiatowe. Do cięcia brzoskwiń wybieramy ciepły, suchy i słoneczny dzień.
Cięcie brzoskwini latem w ogrodzie można przeprowadzać nie później niż do połowy sierpnia. Późne ciecie wydłuża fazę wzrostu rośliny, a także powoduje, że ona nie wchodzi w stan uśpienia na zimę i przemarza.