Agapant (Agapanthus) to efektowna roślina kłączowa, uprawiana w ogrodach, na tarasach i balkonach. Zwany jest też afrykańską lilią. Odpowiednio pielęgnowany odwdzięcza się długim, obfitym i bardzo efektownym kwitnieniem. Chcesz dowiedzieć się więcej o agapancie?
Agapant – jak wygląda?
Agapant (Agapanthus) to bylina kłączowa należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Pochodzi z Afryki Południowej i jest często nazywana lilią afrykańską. Ma wzniesiony pokrój, najczęściej dorasta do 80, rzadziej do 100 cm wysokości.
Tworzy kępy złożone z długich, mieczowatych, równowąskich, matowozielonych liści. Agapant kwitnie latem – od lipca do września. Tworzy efektowne kwiatostany (baldachogrona) wyrastające na długich pędach. Zwykle składają się z około 30 lejkowatych, sześciopłatkowych kwiatów. Kwitnie na niebiesko lub fioletowo, w sprzedaży można nabyć także odmiany o kwiatach białych.
Wymagania uprawowe agapantu
Agapant należy uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych i osłoniętych od wiatru. Może rosnąć także w częściowym zacienieniu, ale wtedy kwitnie mniej obficie i nieco dłużej. W czasie kwitnienia należy chronić roślinę przed silnymi deszczami.
Podłoże dla agapantu powinno być średnio żyzne, piaszczysto-gliniaste, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne. Optymalny odczyn oscyluje w graniach obojętnego. Przy sadzeniu w gruncie należy zachować odległość między sadzonkami 45-50 cm. Agapant wymaga umiarkowanie dużych pojemników (trochę większych od powierzchni karpy). Powinny mieć otwory na dnie i solidną warstwę drenażową (np. keramzyt, żwir, fragmenty cegieł lub glinianych donic).
Roślina nie jest w Polsce w pełni mrozoodporna (egzotyczne pochodzenie), dlatego najczęściej uprawia się ją w pojemnikach a przed nadejściem mrozów przenosi do chłodnego, jasnego pomieszczenia.
Agapant a rozmnażanie
Agapant można rozmnażać wiosną przez podział kłączy (po podziale powinny posiadać przynajmniej 2-3 pąki). Rozmnażanie generatywne (wysiew nasion) jest możliwe, ale mało efektywne. Na rezultaty trzeba długo czekać, a te w dodatku często są rozczarowujące (potomstwo nie powiela cech rośliny matecznej).
Pielęgnacja agapantu
Przez cały okres uprawy agapant wymaga regularnego nawadniania. Nie można być nadgorliwym – ziemia powinna pozostawać lekko wilgotna, ale nie podmokła. Nadmiar wody (zalewanie, brak otworów w dnie, wystawianie na zewnątrz przy częstych opadach deszczów) prowadzi do gnicia części podziemnej i pojawienia się chorób grzybowych. Woda nie powinna zalegać w podstawce.
Nawożenie
Agapant można dokarmiać od wiosny do końca lata nawozami naturalnymi, np. humusowymi. Jeśli stosuje się nawozy mineralne warto pamiętać, aby wiosną w większym stopniu postawić na azot, latem wykorzystywać nawozy o zwiększonej ilości fosforu i potasu (atrakcyjniejszy pokrój, obfitsze kwitnienie, wzrost bryły korzeniowej).
Cięcie
Cięcie agapantu ogranicza się do usuwania przekwitniętych kwiatostanów.
Agapant nie lubi częstego przesadzania – w czasie zabiegu można łatwo uszkodzić delikatne korzenie. Roślinę przykrywa się cienką warstwą podłoża.
W zbyt ciemnych miejscach (i przy nadmiarze wody) może dochodzić do żółknięcia liści. Zdarza się, że rośliny – ich pędy kwiatostanowe obciążone licznymi kwiatami – wymagają podpierania.
Jak zimować agapant?
Większość agapantów jest zimozielona i przechowuje się je tradycyjnie. Odmiany zrzucające liście można przechowywać poza pojemnikami, tzn. same kłącza (tak jak postępuje się z paciorecznikami). Przez okres zimy agapant najlepiej przechowywać w temperaturze 5-8°C. Nie powinno się go umieszczać w cieple, gdyż zawiązuje wtedy mniej pąków. Podlewanie zimą ogranicza się do niezbędnego minimum, z pozostałych zabiegów pielęgnacyjnych (poza ewentualną ochroną przed chorobami i szkodnikami) należy zrezygnować. Na zewnątrz agapant sadzi się ponownie na początku maja.