owoce jalowca

Kiedy i jak przycinać jałowiec? Poradnik cięcia

Jałowiec to jedna z bardzo popularnych roślin iglastych, która może przybierać najróżniejsze formy oraz warianty kolorystyczne. Wynika to z faktu, że jałowiec jest rośliną występującą w wielu różnych odmianach. W Polsce najczęściej sadzi się cztery z nich: jałowiec płożący, chiński, łuskowaty oraz iglasty. Każdy z nich jest rośliną bardzo odporną, która nie ma wielkich wymagań odnośnie gleby czy stanowiska. Istnieje jednak zabieg pielęgnacyjny, który jest niezbędny. Jest to oczywiście cięcie jałowca. Jak powinno wyglądać? Przekonajmy się. 

Dlaczego właściwie warto zdecydować się na cięcie jałowca?

Odpowiedź jest prosta. Przede wszystkim by nadać mu pożądany, atrakcyjny wygląd. Formowanie jałowca sprawia, że roślina prezentuje się znacznie bardziej efektownie i może stanowić prawdziwą ozdobę naszego ogrodu. To jednak nie wszystko. Regularne przycinanie jałowców sprawia, że roślina jest lepiej doświetlona i szybciej się rozwija. Staje się również odporniejsza na choroby i pasożyty. 

Kiedy przycinać jałowce?

Mówiąc o tym jak powinno wyglądać przycinanie jałowców nie sposób nie wspomnieć o terminach cięcia. Kiedy należy przeprowadzić przycinanie jałowca? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeśli mamy na celu przycięcie zdrowotne należy przeprowadzić je na koniec zimy, kiedy roślina nie puszcza jeszcze soków. Ważne, aby nie było już ujemnych temperatur. Cięcie formujące przeprowadzamy w czerwcu, kiedy to roślina ma szansę jeszcze odbić. Ostatnie przycinanie jałowca powinno mieć miejsce najpóźniej we wrześniu po to, by obcięte pędy zdążyły zagoić się i zdrewnieć przed nastaniem mrozów. 

  Jak i kiedy sadzić bratki? Na balkonie, w doniczkach oraz w gruncie

krzak jalowca

Jak przycinać jałowce?

Jeśli zależy nam na tym, by przycinanie jałowców przynosiło pożądany skutek musimy wiedzieć w jaki sposób robić to prawidłowo. Kluczowe znaczenie ma wybór odpowiednich narzędzi. Nożyce lub sekator powinny być ostre i czyste. Zadbajmy o to, by były dobrze naoliwione, tak by nie szarpały pędów powodując trudne do zagojenia rany. Jałowce przycinamy gdy dzień jest suchy i ciepły, ale nie robimy tego w pełnym słońcu. Pamiętajmy również, że po przycinaniu roślina potrzebuje większej ilości wody i warto częściej ją podlewać. Podczas przycinania jałowca usuwamy przede wszystkim gałązki chore i suche. Jeśli zaś zamierzamy przyciąć żywe pędy pamiętajmy, że nie powinniśmy usuwać całego przyrostu. 

Przycinanie jałowca płożącego

Jałowiec płożący to gatunek, który doskonale znosi cięcie. Świetnie radzi sobie nawet po radykalnym przycinaniu jego gałęzi. Rany po cięciu nie wymagają zabezpieczenia. Przycinanie jałowca płożącego możemy przeprowadzać nawet trzy razy do roku. Optymalnym czasem na wykonanie tej pracy jest czas od kwietnia do czerwca. 

Przycinanie jałowca chińskiego

Jałowiec chiński przycinamy gdy temperatura jest powyżej zera – przymrozki mogą zaszkodzić ciętej roślinie. Największe rany warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą. Przycinanie jałowców chińskich powinno polegać na usunięciu wszystkich suchych gałązek oraz gałązek bez przyrostów – w przypadku tej rośliny nie ma szansy na to, że “odbiją”. Gałązki takie przycinamy aż przy pniu.

Przycinanie jałowca łuskowatego

W przypadku jałowca łuskowatego sprawa wygląda nieco inaczej. Ta roślina nie wymaga bowiem corocznego przycinania. Przycina się go jedynie w zależności od potrzeb gdy zauważymy, że roślina zbytnio się rozrosła. Najlepszym czasem na przycinanie jałowców łuskowatych jest okres od kwietnia do czerwca. 

Przycinanie jałowca iglastego

Jeśli chodzi o cięcie jałowca iglastego należy zrobić to już w pierwszym roku po posadzeniu rośliny. W marcu obcinamy wierzchołki wyrośniętych pędów co doskonale zagęszcza roślinę i sprawia, że bujnie się ona rozwija. W kolejnych latach w marcu wykonujemy cięcia zdrowotne, zaś formowanie jałowca przeprowadzamy wczesnym latem. Obcinamy wówczas pędy do połowy lub ⅓ ich długości. 

  Wrzosy w doniczce - jak pielęgnować je w domu? Wymagania wrzosów

Formowanie jałowca – jak to zrobić?

Odpowiednie cięcie jałowca pozwala uzyskać naprawdę ciekawe, fantazyjne kształty jak choćby drzewko bonsai czy kulistą koronę. W jaki sposób przeprowadzić cięcie jałowca? Wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodą czy też wiekową rośliną. W przypadku młodego okazu formowanie jałowca polega po prostu na corocznym przycinaniu przyrostów do wysokości ok ⅓ ich długości. Usuwamy również boczne gałązki pozostawiając, jeden główny, zdrewniały pęd. Prace wykonujemy zawsze na początku lata, kiedy przyrosty są już w pełni wykształcone.

krzak jalowca z owocami
Juniper on the Black Sea coast

Formowanie starych jałowców – czym się różni od młodych?

Formowanie starych jałowców jest zadaniem nieco trudniejszym i wymagać może od nas pójścia na kompromis. Musimy bowiem wziąć pod uwagę ułożenie gałęzi i to jak się kształtują. Ułatwi nam to uzyskanie ciekawego efektu. Podobnie jak w przypadku młodych roślin usuwamy boczne gałęzie dbając o to, by pozostał jeden, główny pień. Pozostałą, zieloną koronę formujemy na wybrany przez nas kształt za pomocą sekatora lub elektrycznych nożyc. Usuwamy wszystkie suche pędy z brązowym igliwiem – nie mają one już bowiem szansy na regenerację.