Jakie garnki do kuchni najlepsze?

Garnki to podstawowe wyposażenie każdej kuchni, a o tym, że bez nich nie ma mowy o gotowaniu chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Te niezwykle praktyczne naczynia dostępne są w wielu modelach. Różnią się wielkością, przeznaczeniem, materiałem wykonania oraz stylem. Jakie zatem garnki warto wybrać? Które z rozwiązań najlepiej sprawdzą się w kuchni? Podpowiadamy.

Jakie są rodzaje garnków?

Jak wspomnieliśmy na wstępie artykułu, garnki dostępne są w wielu modelach. Dlatego też przed dokonaniem wyboru konkretnych produktów, warto zapoznać się z propozycjami, jakie oferują ich producenci. Wśród dostępnych rozwiązań znajdują się m.in. garnki tradycyjne, brytfanny i rondle. Ponadto w sklepach nie brakuje również modeli dedykowanych gotowaniu na parze czy specjalistycznych, przeznaczonych stricte do ryżu, makaronu czy nawet chleba. Na popularności zyskują również szybkowary, dzięki którym czas przygotowywania posiłków ulega znacznemu skróceniu.

Mówiąc o rodzajach garnków można podzielić je również ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane oraz rodzaj użytych w nich powłok. Dostępność modeli jest naprawdę duża, dzięki czemu każdy ma szansę znaleźć odpowiednią opcję dla siebie.

Z jakich materiałów mogą być wykonane garnki kuchenne?

Poszukując idealnych garnków do swojej kuchni, jednym z kluczowych parametrów, jakie należy wziąć w tej kwestii pod uwagę, jest rodzaj materiału, z którego zostały wykonane. Idąc tym tropem, można wyróżnić m.in.:

· garnki ze stali nierdzewnej. Niezwykle praktyczne, trwałe i ponadczasowe, doskonale sprawdzają się w każdej kuchni. Charakteryzuje je wysoka odporność na korozję, odkształcenia i zniszczenia. Nie reagują w kontakcie z żywnością, dzięki czemu gotowanie w nich jest w pełni bezpieczne,

· garnki aluminiowe. Lekkie, szybko rozprowadzają ciepło, co pozwala na bardziej ekonomiczne gotowanie. Ponadto są łatwe do utrzymania w czystości,

  Funkcjonalny dom okiem architekta wnętrz! Jak zaplanować przestrzeń sprzyjającą sprytnemu przechowywaniu?

· garnki żeliwne. Wykonane ze stopu z żelaza i węglem, odznaczają się ponadprzeciętną trwałością, co sprawia, że w wielu domach przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Poza wyżej wymienionymi materiałami, garnki mogą być wykonane również ze szkła, gliny czy miedzi. Ponadto niektóre z modeli są wyposażone w specjalistyczne powłoki o unikatowych właściwościach. Mowa m.in. o powłokach teflonowych, ceramicznych czy imitujących granit, które zmniejszają ryzyko przywierania i przypalania się potraw, a dodatkowo umożliwiają ograniczenie ilości stosowanego do gotowania tłuszczu.

Które garnki są niezbędne w każdej kuchni?

Dobór kuchennych garnków powinien być przede wszystkim podyktowany indywidualnymi potrzebami i preferencjami ich przyszłych użytkowników. Jeżeli jednak stoisz w obliczu urządzenia swojej kuchni i kompletnie nie wiesz, które z modeli powinny się w niej znaleźć – w Twoim przypadku mogą się sprawdzić komplety garnkówZłożone z kilku, najczęściej niezbędnych w każdym pomieszczeniu elementów, będą doskonałym rozwiązaniem na start. Z czasem, w miarę rosnących potrzeb i wraz z rozwojem Twoich umiejętności kulinarnych, będziesz uzupełniać swoją kolekcję o dodatkowe elementy, aż stworzysz zestaw w pełni dostosowany do swoich wymagań.