cis pospolity

Jak i kiedy przycinać cisy? Poradnik ogrodnika

Cisy to niezwykle wdzięczne rośliny iglaste, które możemy dowolnie formować. Z tego powodu często są ozdobami ogrodów lub stanowią roślinność, z której zbudowane są żywopłoty. Aby jednak były rzeczywistą ozdobą naszej posesji warto wiedzieć jak i kiedy przycinać cisy. Nie da się bowiem ukryć, że tylko odpowiednie cięcie cisów da nam możliwość wyczarowania z nich prawdziwej ozdoby każdego ogrodu. Podpowiadamy więc na co warto zwrócić uwagę jeśli planujemy formowanie cisa.

Dlaczego przycinanie cisa jest tak istotne?

Zacznijmy od najważniejszego a więc wyjaśnienia dlaczego przycinanie cisów jest tak istotne. Pierwszym i oczywiście najważniejszym powodem jest estetyka. Dzięki odpowiedniemu formowaniu możemy nadawać cisom nie tylko formę pięknej, zielonej ściany ale również fantazyjnych kształtów. Warto jednak mieć świadomość, że to nie jedyny powód, dla którego warto wiedzieć jak i kiedy przycinać cisy. Odpowiednio pielęgnowana roślina jest bowiem również znacznie bardziej odporna na samoistne złamania pędów oraz usychanie. Jeśli regularnie będziemy przycinać cisy rośliny te będą również mocniejsze, bardziej rozgałęzione i gęste. Jest to również sposób nie tylko na wzmocnienie, ale również odmłodzenie rośliny. Słowem, będzie ona wegetować przez znacznie dłuższy czas nadal ciesząc nas swoim pięknem.

owoce cisu

Kiedy przycinać cisy?

To jedno z najczęściej pojawiających się pytań, szczególnie wśród osób, które nie mają doświadczenia w ogrodnictwie. Kiedy przycinać cisy? Wszystko zależy od tego, ile lat ma dana roślina oraz jaki efekt zamierzamy osiągnąć. Większość specjalistów zaleca jednak aby przycinanie cisów przeprowadzać dwa razy do roku. Pierwsze cięcie przeprowadzamy na początku wiosny. Musimy pamiętać o tym, że powinno odbyć się ono w okresie, kiedy nie występują już przymrozki. Na dzień przeprowadzania cięcia warto wybrać taki, kiedy nie ma również ryzyka opadu. Co ważne, przycinanie cisów należy przeprowadzić przed rozpoczęciem okresu wegetacji rośliny. W tym czasie możemy przeprowadzić zarówno cięcie sanitarne, czyli polegające na usunięciu uschniętych lub chorych pędów. To również czas na cięcie odmładzające, które jest dość drastyczne, jednak daje doskonałe efekty.
Kolejnym terminem przycinania cisów jest końcówka lata. Co ważne, nie powinniśmy go przeprowadzać później niż do połowy sierpnia – w przeciwnym razie uszkodzone tkanki roślin nie zdążą zagoić się przed rozpoczęciem okresu niskich temperatur i opadów. Otwarte rany rośliny mogą bowiem stanowić otwartą furtkę dla grzybów czy pasożytów. Podczas tego cięcia usuwamy długie i wiotkie pędy, które mogłyby złamać się podczas opadów śniegu. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że dwa cięcia rocznie przeprowadzamy w przypadku młodych roślin o szybkim tempie wzrostu. Jeśli roślina jest starsza i rośnie wolniej – z powodzeniem wystarczy jej jedno cięcie przeprowadzone wiosną.

  Przycinanie pomidorów - jak i kiedy to robić? Praktyczny poradnik cięcia

Jak przycinać cisy?

Wiemy już kiedy przycinać cisy. Pora więc odpowiedzieć na kolejne istotne pytanie a więc, jak przycinać cisy. Najważniejszą kwestią jest oczywiście wybór odpowiednich narzędzi. Bez względu na to, jakie wybierzemy pamiętajmy, że powinny być czyste, naostrzone oraz dobrze naoliwione, po to by uniknąć ryzyka szarpania pędów i gałęzi, co powoduje bardziej rozległe rany rośliny.  Możemy wykorzystać zarówno manualne sekatory czy nożyce, jak również narzędzia elektryczne. Ze względu na komfort i szybkość prac większość osób skłania się obecnie w stronę nożyć zasilanych prądem lub akumulatorowych. Poza nożycami potrzebujemy również stabilnej drabiny lub rusztowania oraz grubych rękawic ochronnych.

Samo przycinanie powinno przebiegać od boków roślin, dopiero wówczas, gdy osiągniemy oczekiwaną formę możemy zająć się przycinaniem rośliny od góry. Jeśli chcemy osiągnąć efekt prostej, pionowej ściany warto wbić w ziemię dwa paliki, do których przywiążemy linkę wyznaczającą równą linię. Pamiętajmy jednak, że w przypadku cisów możemy z powodzeniem pokusić się również o przycinanie roślin w inne, bardziej fantazyjne formy i kształty. Na przycinanie wybieramy suchy, bezdeszczowy dzień. Po jego przeprowadzeniu warto podlać roślinę oraz pamiętać o jej nawożeniu.

cis galaz

Jak formować cisy?

Skoro o kształtach mowa warto opowiedzieć nieco o tym, jak powinno wyglądać formowanie cisa. Wbrew pozorom nie jest ono trudne. Formowanie cisów powinno polegać na obcinaniu młodych pędów do połowy długości ich przyrostu. Nie powinny mieć długości dłuższej niż 10 cm. W przeciwnym razie roślina będzie wiotka i rzadka, nie będzie więc prezentowała się estetycznie. Podczas formowania cisów pamiętać powinniśmy żeby usunąć wszystkie pędy, które są cienkie, uszkodzone, chore lub suche. Jeśli podczas formowania cisa istnieje konieczność przecięcia grubszych gałęzi powinniśmy wykorzystać do tego ostrą piłę. Pamiętajmy również o tym, że cięcie grubszych gałęzi powinno przebiegać na kilka centymetrów nad bocznym odrostem. Usuwamy również bardzo wybujałe pędy, ponieważ mogą one tłumić inne gałązki i zagłuszać ich wzrost.

  Kiedy i jak sadzić awokado z pestki? Poradnik o sadzeniu do ziemi, doniczki i nie tylko

Radykalne cięcie starego cisa – jak to zrobić?

W przypadku starych cisów lub roślin, które nie były odpowiednio pielęgnowane może dojść do sytuacji, w której gałęzie stają się grube, zdrewniałe a igliwie suche i żółte. W takim przypadku istnieje możliwość uratowania jej wyglądu. Umożliwia to radykalne cięcie starego cisa. Na czym polega? Mówiąc najprościej jest to metoda, która polega na wycinaniu pędów i gałęzi przy samym pniu. Powinno ono objąć wszystkie ogołocone, suche i nieestetycznie wyglądające pędy. Nie musimy obawiać się, że tak radykalne cięcie cisów zaszkodzi roślinie. Wbrew przeciwnie, szybko pojawią się nowe, dynamicznie rozwijające się pędy, które sprawią, że roślina odzyska atrakcyjny wygląd.

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia rośliny grzybami lub pasożytami rany po cięciu warto zabezpieczyć za pomocą maści ogrodniczej. Jeśli gałęzie cisa są schorowane, przed cięciem pędów, które nie są objęte zakażeniem warto zdezynfekować ostrze narzędzia za pomocą spirytusu lub środka do dezynfekcji. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się choroby.