Któż z nas nie lubi smaku herbaty o poranku do śniadania, czy też wieczorem jako formę deseru. Herbata występuje w tak wielu odmianach, a więc można cieszyć się różnorodnymi smakami, począwszy od silnego smaku czarnej, przez oczyszczające działanie zielonej, aż po aromatyczność owocowego suszu. Dziś podpowiemy jaki dzbanek do herbaty wybrać, by odkryć głębie jej aromatu.
Dzbanek do herbaty – z jakiego materiału wybrać i w jakiej temperaturze zaparzać herbatę?
Parzenie herbaty jest swoistym rytuałem. Jednocześnie bardzo łatwo popełnić błędy, przez co nasza herbata może stracić swój smak. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że temperatura zaparzania nie może być wyższa niż od 60 do 90 stopni. Dotyczy to szczególnie białych i zielonych herbat. Natomiast mieszanki ziołowe oraz czarne będą jeszcze lepiej smakować, jeżeli zaparzycie je w temperaturze 90 stopni. Natomiast herbatę owocową parzymy w temperaturze od 95 do 98 stopni. Jeżeli chodzi o czas zaparzania, to nie powinien być on krótszy niż 4 minuty. Dotyczy to szczególnie herbat czarnych. Jedynie herbaty zielone chińskie można parzyć przez 2-3 minuty. Najlepiej zaparzać je od razu w dzbanku, który posiada sito. W ten sposób zachowacie wszystkie walory smakowe i aromatyczne. Możecie zdecydować się na ceramiczny dzbanek do herbaty, który dobrze utrzymuje ciepło, a dzięki pięknym dekorom będzie pasował do dekoracji kuchni. Natomiast żeliwny najlepiej pasuje do orientalnych herbat, podkreśli ich smak, ale też utrzyma temperaturę, podobnie zresztą jak ten z kamionki. Możecie zdecydować się także na dzbanek do herbaty szklany, który najlepiej wykorzystać do serwowania cold brew, czyli herbatki na zimno.
Dzbanek do herbaty dobierz do serwisu do herbaty
Niewątpliwie picie herbaty może być swoistym rytuałem. W myśl filozofii hygge, otaczając się pięknem, można jeszcze pełniej odkrywać radość życia, dlatego zamiast pić herbatę w zwykłych szklankach, najlepiej zakupić cały serwis do herbaty, by móc jeszcze bardziej delektować się jej smakiem. Dla tradycjonalistów i miłośników japońskiego rytuału picia herbaty odpowiednim wyborem będzie dzbanek i serwis do herbaty z porcelany. Jeżeli wybieracie serwis do herbaty kamionkowy, to dobierzcie do niego dzbanek z tego samego materiału. Taki serwis będziecie mogli wykorzystać również do grzanego wina czy kawy, gdyż świetnie utrzymuje ciepło. Jeżeli lubicie styl industrialny, to możecie wybrać stalowy dzbanek do herbaty i dobrać do niego stalowe kubki.