Rzeżucha potocznie jest nazywana pieprzycą siewną i pochodzi z rodziny kapustowatych. Najczęściej gości na naszych stołach w okresie świąt Wielkanocnych. Obok jajka i kurczaczka, to symbol nowego życia i dlatego przy świętach wiosennych doceniamy jej walory. A szkoda, bo rzeżucha to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Dzięki swoim własnościom odżywczym powinna być na naszych stołach przez cały rok.
Dlaczego warto siać rzeżuchę?
Otóż ta mała zielona roślinka o dość wyrazistym smaku i specyficznym aromacie jest bogatym źródłem witamin, mikro i makroelementów. Zawiera w swoim składzie witaminy A,B,C,K,PP oraz żelazo, cynk, wapń, mangan, jod i chrom.
Rzeżucha ze względu na dużą zawartość witaminy K jest zalecana przy leczeniu osteoporozy. W medycynie ludowej była wykorzystywana na owrzodzenia skóry i pasożyty jelit. Ponadto obniża poziom cukru, a zawarta w niej luteina i zeaksantyna chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV. Wspomaga pracę nerek oraz wpływa na dobrą kondycję skóry i włosów. Zatem rzeżuchę warto wprowadzić do naszej codziennej diety. Tym bardziej że roślinę tą możemy wysiać w naszym domu.
Na czym wysiać rzeżuchę?
Uprawa tej rośliny w domu jest bardzo prosta. Aby ją zaprosić do naszego mieszkania, wystarczy zaopatrzyć się w nasiona i odpowiednie naczynie, które wraz z nasionami postawimy w ciepłym i słonecznym miejscu. Mamy kilka sposobów na wysianie tej rośliny, każdy z nich pozwoli nam uzyskać bardzo dobre plony. Kwestia tylko jaka technika przypadnie ci do gustu. Zatem zobacz, jak możesz wysiać rzeżuchę.
Sadzenie rzeżuchy na wacie
Ta metoda jest najbardziej popularna, szczególnie przed Wielkanocą. W tym celu potrzebujemy płaskiego naczynia typu talerzyk lub salaterkę. Brzegi naczynia nie powinny być zbyt wysokie, aby nie utrudniały ścinania już wyhodowanej rośliny. Dno naczynia możemy wyłożyć warstwą waty, ligniny lub ręcznika papierowego. W kolejny kroku wyłożony materiał na talerzyku obficie zwilżamy wodą. Tak przygotowany podkład równomiernie posypujemy nasionami rzeżuchy.
Wysianą rzeżuchę stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu np. na parapecie okiennym. Pielęgnacja polega na codziennym podlewaniu. Przez pierwsze dwa dni, póki roślina nie wypuści korzonków, wodę delikatnie wlewamy pod spód wkładu. Potem można podlewać wtedy, gdy podkład zacznie obsychać. No i czas czekać na plony.
Sadzenie rzeżuchy na gazie
Gaza moim zdaniem jest lepszą alternatywą dla waty lub ligniny. Ten materiał jest zwarty i nie ciągnie za sobą włosów. Często mi się zdarzało ucinać rzeżuchę wraz z watą, której włókna gdzieś tam się wplątały między małymi roślinkami. Dlatego gaza pod tym względem jest lepsza.
Na gazie wysiewamy rzeżuchę podobnie jak na wacie, czyli talerzyk lub inne płaskie naczynie wyściełamy gazą. Sam materiał przed ułożeniem, możemy już wstępnie zmoczyć i położyć mokrą gazę. Na wilgotny podkład wysiewamy nasionka. Codziennie sprawdzamy stan wilgotności materiału i w miarę możliwości podlewamy naszą małą uprawę rzeżuchy.
Sadzenie rzeżuchy w ziemi
Rzeżucha wyrośnie nam również w ziemi. Podobnie jak z watą, czy gazą można ją wysiać w doniczce na parapecie okiennym. Chętnie jest siana w towarzystwie innych warzyw. W tym wypadku nie musimy tak często podlewać, gdyż przykryte ziemią nasiona są w środowisku wilgotnym.
A kiedy się ociepli na wiosnę np. w maju czy kwietniu, można rzeżuchę wysiewać w ogrodzie. Roślinę tą sadzimy w rzędach, gęsto, gdyż nie zabiera za dużo miejsca, a i tak ją zbieramy gdy jest jeszcze mała.
Sadzenie rzeżuchy w kiełkownicy
W sprzedaży możemy dostać specjalne pojemniki do sadzenia kiełek. W takich pojemnikach można również wysadzić rzeżuchę. W tym wypadku nie potrzeba żadnego podkładu ani ziemi. Nasze nasionka będą bardzo dobrze rosły, ułożone bezpośrednio w pojemniku kiełkownicy. Należy je regularnie podlewać.
Sadzenie rzeżuchy w skorupkach
Jako dekoracja wielkanocnego stołu rzeżucha będzie świetnie się prezentowała również w skorupkach jajek. Roślina ta, mając odpowiednie podłoże, praktycznie wszędzie wyrośnie. Zatem wkładając do skorupki jajka kawałek wilgotnej gazy, waty lub ligniny możemy w niej wysiać rzeżuchę. Warto przy tym regularnie sprawdzać poziom wilgotności podkładu. W ten sposób otrzymamy nietuzinkową dekorację, którą zachwycimy bliskich przy wielkanocnym śniadaniu.
Jak długo rośnie rzeżucha?
Rzeżucha w kiełkownicy lub na podkładzie rośnie około 5 dni. Mniej więcej w ciągu 1-2 dni zaczyna kiełkować z nasion, zaś po około 5-7 dni kiełki powinny być już gotowe do ścięcia.
W ogrodzie może rosnąć nieco dłużej, bo do dwóch tygodni.
Co zrobić, aby rzeżucha rosła szybciej?
Ta roślina i tak dość szybko rośnie. Co prawda jak odpowiednio wcześniej nie wysialiśmy jej na Wielkanoc, to można nieco przyśpieszyć jej rozwój o 2 dni. Niemniej jednak, aby skrócić czas jej oczekiwanie, warto stworzyć jej wilgotne i ciepłe środowisko. To, co sprzyja w jej szybki wzrośnie to na przykład kiełkownica, gdzie górę pojemnika możemy przykryć. W ten sposób wilgoć cały czasu utrzymuje się w środku, a roślina ma ciepło i wtedy bardzo szybko rośnie.