Trawa cytrynowa, znana również jako palczatka, zdobywa obecnie dużą popularność wśród miłośników ogrodnictwa. Oprócz swojej roli dekoracyjnej, często jest wykorzystywana jako roślina przyprawowa i lecznicza. Dlatego chcielibyśmy podzielić się z Państwem wskazówkami dotyczącymi uprawy trawy cytrynowej w ogrodzie.
Charakterystyka trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa, znana także jako Cymbopogon citratus, jest byliną osiągającą wysokość do 1,5 metra. Tworzy efektowne, gęste kępy długich, lancetowatych liści o trzcinowatym wyglądzie, które po roztarciu wydzielają intensywny zapach cytryny. Pod ziemią roślina posiada białawe, aromatyczne bulwy. Trawę cytrynową można z powodzeniem uprawiać w naszym klimacie, zwłaszcza w pojemnikach.
Wymagania i techniki uprawy
Trawa cytrynowa najlepiej rośnie na słonecznych, ciepłych miejscach, zabezpieczonych przed wiatrem. Zalecamy sadzenie jej w dużych pojemnikach. Przed nadejściem mrozów, rośliny powinny być przeniesione do chłodnego pomieszczenia, aby chronić je przed ujemnymi temperaturami. W sezonie trawa cytrynowa wymaga regularnego podlewania, ale w zimie należy to ograniczyć do minimum. Dobrze jest również stosować nawozy wieloskładnikowe. Na wiosnę, po okresie spoczynku, warto przyciąć roślinę na wysokość około 5 cm. Wtedy można również zmienić jej pojemnik na większy lub przynajmniej wymienić część podłoża. Większe rośliny można rozmnożyć przez podział na 2–3 kępy. Należy jednak pamiętać, że trawa cytrynowa jest gatunkiem krótkowiecznym i efektywnie można ją uprawiać przez kilka lat.
Trawa cytrynowa – piękno i zastosowanie w ogrodzie
Palczatka, ze względu na swój wygląd, przypomina wiechliny (rośliny z tej samej rodziny). Tworzy dekoracyjne kępy długich liści, które doskonale sprawdzają się jako ozdobna trawa w ogrodzie. Jest również doskonałym elementem aranżacji balkonów i tarasów. Najlepiej prezentuje się w jednokolorowych, surowych pojemnikach. Idealnie pasuje do ogrodów o orientalnym i minimalistycznym stylu.
Trawa cytrynowa w kuchni i domowej apteczce
Jadalne części trawy cytrynowej to bulwy i podstawy liści. Przed użyciem w potrawach, warto namoczyć pokrojone w plastry części rośliny przez 1–2 godziny w wodzie. Trawę cytrynową dodaje się do pikantnych sosów, mięs, dań z drobiu, sałatek, curry warzywnych i owoców morza. Można ją również zaparzać jak herbatę lub dodawać do napojów. Trawa cytrynowa jest cenionym składnikiem kuchni afrykańskiej i azjatyckiej. Jej działanie lecznicze obejmuje relaksację, poprawę koncentracji, zmniejszenie pocenia się i przyspieszenie przemiany materii. Wyciągi z trawy cytrynowej mają również pozytywny wpływ na skórę, redukując objawy opryszczki i stany zapalne.