Pomidory to bardzo popularne warzywa, uprawiane w naszych ogródkach. Niemniej jednak, aby nam pięknie rosły i owocowały, a przede wszystkim nie popadały w choroby, takie jak zaraz ziemniaczana, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Nie tylko odpowiednia ziemia, nawożenie i ochrona miedzianem, a także podlewanie są istotne w uprawie pomidorów, ale też ich przycinanie.
Wielu ogrodników amatorów nie wie, że pomidory również wymagają przycinania. Co prawda podcinanie pomidorów koktajlowych nie jest tak skomplikowane, jak w przypadku drzew owocowych, ale wymagane w trakcie całego okresu ich wegetacji.
Czy trzeba przycinać pomidory koktajlowe i dlaczego?
Podcinanie pomidorów koktajlowych ma duże znaczenie na ich owocowanie. Wykonujemy ten zabieg, gdy zauważymy duża ilość bocznych pędów. Należy je wtedy formować tak, aby miały one formę jednego głównego pędu i paru mniejszych. Cięcie pomidorów koktajlowych jest szczególnie ważne w trakcie ich okresu wzrostu. Gdy będziemy ten zabieg wykonywać regularnie, to mamy gwarancje, że nasze plony będą dla nas zadowalające.
Kiedy przycinać pomidory koktajlowe?
Przycinanie krzaków pomidorów wykonujemy praktycznie przez cały sezon wegetatywny od momentu ich zasadzenia, wzrostu i owocowania. Najbardziej newralgiczny moment jest gdy nasze krzaki osiągnął już fazę dojrzewającego krzewu. Wtedy ma również sens przycinanie liści pomidorów. Kiedy zaczynają one żółknąć lub schnąć należy je usuwać. Wycinamy również liście zbyt mocno namoczone od podlewania, bo to grozi ich gniciem, a tym samym całej uprawy.
Jak przycinać pomidory koktajlowe?
Generalnie cięcie pomidorów koktajlowych nie jest konieczne w przypadku uprawy domowej. Obcinanie pędów i liści stosujemy w uprawach polowych. Pomidory koktajlowe możemy prowadzić na jednym lub dwóch pędach. Wtedy zaznaczamy np. silne dwa przewodniki i usuwamy wszystkie boczne. Wycinamy również te rosnące pod kątem, one osłabiają nam roślinę. Wykonujemy również przycinanie liści pomidorów. W tym celu usuwamy wszystkie żółte i uschnięte oraz te, które są wilgotne. Wilgotne liście mogą być źródłem zakażenia chorobami grzybowymi. Generalnie lepiej odciąć te od ziemi.
Liście pomidorów koktajlowych – kiedy je obrywać?
Liście pomidorów koktajlowych usuwamy gdy dolne liście są już duże. Dzięki temu roślina będzie miała więcej siły na wytworzenie zawiązek owocowych. Dolne partie liście nie mają nic wspólnego z owocami, więc zaczynamy te partie liści rośliny. Generalnie wycinamy również te butwiejące od wilgoci, suche i żółknące. Obrywanie liści pomidorów powinniśmy zacząć, gdy są one zbyt namoczone od podlewania. Zabieg tak wykonujemy, aby nie uszkodzić pędu rośliny. Gdy nie masz w tym prawy, to użyj sekatora lub nożyczek.
Kiedy obcinać gałązki z krzaków pomidorów koktajlowych?
Jak prowadzić pomidory koktajlowe ? Kiedy pędy są już długie, to wtedy zostawiamy jeden lub dwa najsilniejsze, a resztę wycinamy. Obrywamy też pędy boczne, które mogłyby zacieniać liście i owoce, a tym samym stanowić konkurencję szczególnie dla owoców. Mniej pędów to lepsze owocowanie rośliny, większe i smaczniejsze owoce. Wszystkie pędy wyrastające po ukosie również wycinamy, one zabierają soki trawienne roślinie, przy okazji obciążają ją swoją wielkością i intensywnością wzrostu. Te ostatnie warto usuwać regularnie, kiedy się pojawią.
Podcinanie pomidorów koktajlowych nie jest trudnym zabiegiem. Wystarczy zastosować się do powyższych wskazówek. Na ogół te zabiegi możemy wykonywać ręcznie. Ale gdy nie mamy wprawy, to możemy użyć ostrych nożyc lub sekatora. Pamiętajmy, aby narzędzie było naostrzone i wydezynfekowane. To samo tyczy się rąk, które powinny być również czyste. Przez narzędzie lub brudne ręce możemy zainfekować nasze rośliny.