Jakie rośliny pozytywnie wpłyną na wzmocnienie naszej odporności? Jak je samodzielnie uprawiać, jakie są ich wymagania glebowe? W jaki sposób wykonać prozdrowotne napary? Kto nie powinien korzystać z ziołowych herbat? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w artykule.
Układ odpornościowy to jeden z ważniejszych układów naszego organizmu. Jest on w stanie rozróżniać obce komórki oraz komórek wewnętrznych, a dodatkowo zapamiętuje chorobotwórcze antygeny, przed którymi nas ochrania. Warto wiedzieć, że odporność dzieli się na wrodzoną, z którą już się rodzimy, a także na nabytą. To właśnie odporność nabytą jesteśmy w stanie stymulować. Zamiast popularnych suplementów diety możemy zastosować naturalne sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego. Pomogą nam w tym odpowiednio skomponowane ziołowe napary, które samodzielnie przygotujemy z roślin uprawianych w przydomowych ogródkach lub w doniczkach.
Zioła na odporność – jakie wykazują działanie?
Regularnie stosowane napary z ziół w naturalny sposób wspierają naszą odporność i odpowiedź obronną organizmu w kontakcie z chorobotwórczymi patogenami. Co ważne, odpowiednio dobrane zioła mogą także skrócić czas trwania infekcji wirusowej lub bakteryjnej, a w dodatku łagodzą jej objawy.
Zioła na odporność stanowią cenne źródło bioaktywnych substancji odżywczych, witamin, minerałów czy antyoksydantów. Dzięki temu, że wykazują działanie antyoksydacyjne, to neutralizują szkodliwe działanie tak zwanych wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu oraz za rozwój wielu chorób, w tym również nowotworowych. Zioła na odporność wykazują m.in. działanie: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, przeciwgorączkowe, wykrztuśne oraz rozkurczające.
Do ziół na odporność, które nadają się do samodzielnej uprawy, należą:
- czystek,
- nagietek lekarski,
- jeżówka wąskolistna,
- urzet barwierski.
Czystek
Napar z czystka w naturalny sposób wspomaga układ immunologiczny. Dzięki zawartości polifenoli wykazuje cenne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, czyli również przeciwstarzeniowe. Ziele czystka determinuje produkcję komórek odpornościowych, skraca czas trwania infekcji wirusowej, bakteryjnej oraz zakażenia grzybiczego.
Czystek przeznaczony jest do uprawy doniczkowej – najlepiej, aby przeznaczyć mu miejsce osłonięte przed bezpośrednim oddziaływaniem promieniowania słonecznego, ale równocześnie widne. Roślina preferuje podłoże żyzne, lekkie oraz przepuszczalne. Przede wszystkim musimy uważać na to, aby nie dopuścić do nadmiaru wilgoci w doniczce. Czystek kwitnie w czerwcu i lipcu. Wymaga stosowania nawozów zarówno w okresie wegetacyjnym, czyli od marca do lipca, jak i w okresie kwitnienia.
Przepis na napar z ziela czystka: Łyżkę stołową ziela zalewamy wrzącą wody, przykrywamy i parzymy przez 15 minut. Napar stosujemy 2-3 razy dziennie.
Przeciwwskazania: Czystek nie wywołuje skutków ubocznych.
Nagietek lekarski
Nagietek lekarski znany jest z szerokiego wpływu na nasze zdrowie – wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Naturalnie wspiera odporność, osłania błony śluzowe, przynosi ukojenie również dla układu pokarmowego oraz dla skóry.
Nagietek lekarski kwitnie w okresie od czerwca do września, natomiast jego nasiona należy wysiać w kwietniu. Roślina lubi stanowiska słoneczne i ciepłe, nie wykazuje również specjalnych wymagań glebowych. Zaleca się jej podlewanie jedynie w czasie suszy. W okresie od wiosny do końca lata możemy natomiast stosować nawozy organiczne lub nawozy mineralne ze zwiększoną dawką fosforu.
Przepis na napar z kwiatów nagietka lekarskiego: Niewielką ilość suszonych kwiatów nagietka należy zalać szklanką wrzącej wody, a następnie przykryć i parzyć przez 15 minut. Po upływie tego czasu napar przecedzamy.
Przeciwwskazania: Nagietek nie wywołuje skutków ubocznych.
Jeżówka wąskolistna
Jeżówka wąskolistna wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Oznacza to, że pomoże nam w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz przy zakażeniach grzybiczych w obrębie przewodu pokarmowego i kobiecych narządów płciowych. Prozdrowotne substancje zawarte w jeżówce wzmacniają mechanizmy obronne układu odpornościowego i dodają nam siły w czasie rekonwalescencji.
Jeżówka wąskolistna kwitnie w okresie od lipca do sierpnia. Możemy ją uprawiać w przydomowym ogrodzie, umieszczając ją na stanowisku nasłonecznionym. Wysiew nasion powinien odbywać się na wiosnę, ale – co ważne – nasiona należy najpierw umieścić w lodówce na około trzy miesiące przed wysianiem. Uprawa jeżówki wąskolistnej nie jest wymagająca. Ziele do wzrostu potrzebuje żyznej, odkwaszonej i suchej gleby. Nie wymaga częstego podlewania ani nawożenia. Prozdrowotny napar na wzmocnienie odporności możemy wykonać z korzenia tej rośliny.
Przepis na napar: 1 łyżkę stołową korzenia jeżówki wąskolistnej należy zalać jedną szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć przez około 20 minut. Napar powinniśmy spożywać 2-3 razy dziennie.
Przeciwwskazania: Jeżówka wąskolistna nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi, białaczką lub AIDS. Nie zaleca się stosowania naparu z jeżówki wraz z lekami immunosupresyjnymi.
Urzet barwierski
W składzie urzetu barwierskiego na wyróżnienie zasługują przede wszystkim flawonoidy. To dzięki tym substancjom roślina wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Domowe napary wzmocnią nasz układ immunologiczny poprzez zwiększenie produkcji limfocytów, czyli białych krwinek. Skrócą również czas infekcji bakteryjnych i wirusowych i pomogą w procesie detoksykacji – usuwania toksyn.
Urzet barwierski kwitnie w okresie od maja do lipca i jest rośliną dwuletnią. Dobrze czuje się na stanowiskach nasłonecznionych i wymaga suchego, umiarkowanie żyznego podłoża z dużą zawartością azotu. Jego uprawa nie jest skomplikowana i nie wymaga przeprowadzania zabiegów pielęgnacyjnych.
Przepis na napar z korzenia urzetu barwierskiego: Do wykonania naparu potrzebujemy maksymalnie 30 gramów korzenia urzetu. Roślinę umieszczamy w garnku, zalewamy około trzema szklankami wody. Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Prozdrowotny napar spożywamy 3 razy dziennie po jednej szklance.
Przeciwwskazania: Napar nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz osób z nadwrażliwością na aspirynę.